Haagse popglorie tijdens de Rock History Tour

Het Haagse stadsdeel Escamp bestaat onder meer uit de wijken Rustenburg en Oostbroek, Moerwijk en Zuiderpark. Wijken met een roemrijk popverleden.  Hier is Haagse, landelijke en wereldwijde pophistorie geschreven.  Er bestaat zelfs een Haagse Rock History Tour die je langs al die historische popplekken voert in deze wijken. Voormalig Golden Earringsgitarist Peter de Ronde vertelt tijdens de tour waar de oudleden van Golden Earring(s) The Motions, Shocking Blue, Jumping Jewels, The Haigs, Q 65, The Scarlets etc. zijn geboren en getogen. Veel leden van deze bands hebben in de Zuiderparkbuurt en omgeving  hun eerste stappen gezet op weg naar soms wereldwijde roem.  Begin jaren zestig komt Den Haag op als dé popstad van ons land. Er ontstaat in die jaren een nieuwe jeugdcultuur die landelijk veel navolging krijgt en trendsettend blijkt te zijn.  De Rock History Tour is een ‘Magical Mystery Tour’.  Een reis door het glorieuze Haagse popverleden waar deze wijken deel van uitmaken.

Het begint eind jaren vijftig met Indorockers als de Tielman Brothers, Crazy Rockers,The Black Dynamites, The Eastern Aces, The Vaillants en The Javelins. Ze doen befaamde optredens in onder meer: La Gaité, de Haagse Dierentuin, Club de l’Etoile, Palais des Danse, Pam Pam, Yvonne Bar en Top Ten. Regelrechte Haagse en Nederlandse muziekgeschiedenis dus!  Nu bekend als de Indorock.  In de jaren zestig van de vorige eeuw  telt Den Haag ruim 2000 bandjes.   Er ontstaan jeugdbendes  zoals de Kikkers en Plu die ook in dit stadsdeel de confrontatie met elkaar zoeken. De kranten staan er in die jaren vol mee.Op 5 juni 1996 wordt ‘De Vrede van Den Haag’ gesloten tussen de Kikkers en De Plu.

Rudy van den Berg (Bennett) en Robbie van Leeuwen  staan met hun band ‘The Ricochets’ op 8 augustus 1964 in het voorprogramma van het roemruchte optreden van The Rolling Stones in het Kurhaus. Vervolgens gaat hij met Robbie van Leeuwen over naar een nieuwe band ‘The Motions’. De band groeit uit tot een gezichtsbepalende band in de Nederlands beat- en popmuziek.  The Motions doen in 1969 succesvolle optredens in onder meer Amerika en trekken in New York op met leden van The Monkees.

Shocking Blue behaalt in februari 1970 zelfs haar magnum opus als Venus de eerste plaats haalt in de Amerikaans Billboard hitparade. Klaasje van der Wal, bassist in deze legendarische band vertelt er nog graag én boeiend over. Het eerbetoon, eerder dit jaar bij museum RockArt,  aan Robbie van Leeuwen was groots. Red Bullet bracht onlangs the Blue Box uit met maar liefst 13 Shocking Blue albums – inclusief Mariska Veres en haar Shocking Jazz Quintet.  Het bijbehorende boekje geeft een schat aan informatie over Shocking Blue. De box is o.m. verkrijgbaar bij museum RockArt.  Golden Earring scoort in 1974 in de States met de ultieme classic carsong ‘Radar Love’.  Barry Hay wordt ‘King of the Road’ met de legendarische songtekst:  No more speed I’m almost there”, Gotta keep cool now, gotta take care.” onderwijl trapt menig chauffeur op highway Route 66 zijn gaspedaal nog eens extra in en gaat zijn autoradio op  volume 10.

Veel aandacht voor het roemrijke Haagse popverleden

De laatste jaren is er weer veel aandacht voor de Haagse popcultuur. Naast de succesvolle rocktour is er inmiddels ook een Indorocktour die onlangs voor het eerst van start ging. Vorig jaar kreeg de Haagse sixtiesband Q65 aan het Almeloplein al een mooi eerbetoon door middel van een geveltekst met het refrein van de hit “The Life I Live”. De plaatsing van deze geveltekst was een initiatief van het Wijkplatform Morgenstond , dat hiermee een ode bracht aan deze Haagse band.

Zaterdag 6 mei j.l. een volgend eerbetoon,  nu aan Golden Earring(s) in de Terletstraat. Talloze Hagenezen, hagenaars en buitenlui zijn afgekomen op de onthulling van de mooie geveltekst boven het ouderlijk huis van bassist Rinus Gerritsen. Op deze plek bevindt zich in de jaren zestig de oefenruimte van de band.  De onthulling is een echte Haagse happening. Rinus die onder het toeziend oog van Cesar Zuiderwijk, Fred Zuiderwijk en wethouder Joris Wijsmuller én met behulp van een stok met grijpklauw aan een koord trekt waarmee het doek valt en de geveltekst zichtbaar wordt: “Its always good to be Back Home.  Ruim 750 toeschouwers reageren enthousiast. Een jamsessie met Cesar en Rinus trekt eveneens veel publiek.

Je merkt steeds meer dat talloze babyboomers teruggrijpen op de muziek uit hun jeugd. Zich laten meevoeren naar de tijd van de lange haren, korte rokken, hoela hoep, suikerspinkapsels en fameuze brommermerken als Kreidler, Puch en Zündapp. Het is nostalgie en melancholie dat hen drijft. Haagse evenementen als de Boulevard of Golden Oldies en de Beatclub spelen daar gretig op in en organiseren muziekfestivals met de bands van toen. Het is bijzonder populair en hele volksstammen genieten van de muziek, de sfeer en verhalen van toen. Het Musicon  pakt op 3 juni a.s. weer uit tijdens het jaarlijkse popfestival Kade Rock met een fantastische line-up.Ook Night at the Park en Parkpop trekken veel publiek.  Radioprogramma Parkroad Café met en door  muzikanten scoort eveneens uitstekend en schenkt regelmatig aandacht aan al die Haagse pophelden.

Op 3 juni a.s. is er weer een Rock History Tour langs al die memorabele popplekken in Den Haag.Er zijn nog 12 tickets beschikbaar voor info bel Marcello’s Art Factory: 06 41266707

Den Haag kan met acts als Direct, Anouk, Tim Akkerman, Emmaly Brown, Pinata, U24U2, Luminize, The Clarks en Vuigtuig nog vele jaren vooruit en is anno 2017 nog steeds dé popstad van ons land.

Bron: deposthoorn.nl